T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Türkiye elma üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Isparta’da, elmanın başlıca zararlılarından iç kurduyla mücadele büyük çoğunlukla ilaçlama yöntemiyle yapılmakta. Bu mücadele ise çevreye özellikle de kıyısında elma tarımının yaygın olarak yapıldığı Eğirdir Gölü’ne zarar vermekteydi. Bu zararın en aza indirilmesi örnek bahçelerde feromon çubuklarıyla biyoteknik mücadele yöntemi denendi ve yöntem ilaç kullanımını yüzde 70 oranında azalttı.
Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen proje Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ve Isparta Genç İş İnsanları Derneği’nin (İGİAD) destekleriyle Eğirdir ilçesindeki 30 örnek bahçede denendi. Saha çalışmaları projenin teknik sorumlusu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. İsmail Karaca ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Yaklaşık 1 yıldır devam eden çalışmaların sonuçları, bugün Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde Vali Ömer Seymenoğlu, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, MAREM Müdürü,Dr. Şerif Özongun, İGİAD Başkanı Osman Gökmen, muhtar ve çiftçilerin katılımıyla Prof. Dr. Karaca tarafından yapılan sunumla kamuoyuyla paylaşıldı.
Karaca sunumunda, projeyi önemseyen ve kendilerini sürekli destekleyen Vali Seymenoğlu başta olmak üzere projeye destek veren kurumlara ve üreticilere teşekkür etti. Karaca, elma üretiminde iç kurdu zararlısı için hemen hemen her hafta ilaç kullanmak zorunda kalan çiftçiler olduğunu ancak feromon çubuklarıyla yapılan biyoteknik mücadele sayesinde ilaç kullanımının yüzde 70 azaldığını söyleyerek bu yöntemin hem çevresel hem de ekonomik olarak çok büyük faydaları olduğunun altını çizdi.
Projede emeği geçen tüm kurumlara ve çiftçilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Seymenoğlu ise “Geçmişten bu yana Isparta’mıza bir emanet olarak teslim edilmiş olan elma üretimini bu tür yeni projelerle daha da geliştirmemiz gerekiyor. Bunlara açık olmadığımız takdirde altını çizerek söylüyorum önümüzdeki yıllarda elma üretimi liderliğini başka illere kaptırmış oluruz. Bunu görmemiz lazım. Elma üreticilerinin, üniversitelerimizin, bilim insanlarının, yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının bunu görmesi lazım. Elma yetiştiriciliğindeki iddiamızı devam ettirebilmek için mutlaka yeniliklere açık olmamız lazım. Bu çalışmalar için şehrimizde bir nimet var; Meyvecilik Araştırma Enstitüsü var. Dolayısıyla Enstitümüzü, üniversitemizin ziraat fakültesini ve tarımla uğraşan diğer bölümlerini çok çok daha üst seviyede kullanabilmemiz lazım.
Elma yetiştiriciliğinde ilaç kullanmak maliyetleri yükselten bir unsur. Kullanmadığınız zaman da kalite düşüyor, maliyet artıyor. Bu proje kimyasallara bir alternatif olarak yüzde 70 oranında kimyasal ilaç kullanımını düşürüyor. Konvansiyonel mücadelenin yanında projeyle getirilen biyoteknik mücadeleyi birlikte uyguladığımızda kendimce bir hesap yaptım, dekar başına maliyeti %20-25 aralığında düşürmüş oluyorsunuz. Ve en önemlisi çevresel zararı da çok büyük oranda azaltmış oluyorsunuz. Tekrar tekrar altını çiziyorum bu tür çalışmalara destek olmalıyız, özellikle bu işten geçimini sağlayan vatandaşlarımız, kooperatiflerimiz, soğuk hava depolarımız ve tasnifleme merkezlerimizin kendisini güncellemesi gerekiyor. Başka alternatifimiz yok” diye konuştu.
Ardından elma bahçelerinde iç kurduyla mücadelede deneme amaçlı feromon çubukları kullanan çiftçiler de söz alarak yaşadıkları tecrübeleri aktardılar. Çiftçiler feromon çubukları sayesinde yüzde 100’e yakın iç kurdu zararlısına karşı başarılı olduklarını söyleyerek projenin devam ettirilmesini istediler.